9 askelta parantumiseen

02.08.2022

Yhdeksän askelta parantumista:

1. Sairastuminen ja ongelman kieltäminen, kärsit mutta et myönnä sitä itsellesi. Yrität peitota kipua huonoilla vaihtoehdoilla ja aiheutat itsellesi lisää harmia.

2. Havahtumisen vaihe (hyvin ikävä ja raskas vaihe, jonka pituuteen vaikuttaa mm. kuinka raskasta asiaa olet lähtemässä parantamaan) Tulet tietoiseksi siitä, missä jamassa elämäsi on. Se voi olla havahtumista tuntemaan olemassa olevaa kipua tai hetkiä, jolloin katselet elämääsi kuin ulkopuolelta ja elämäsi ja tilanteesi näkeminen saa sinut voimaan erittäin huonosti. Voi olla pelkojen esille tulemista tai sen kohtaamista, mitä olet aiheuttanut itsellesi ja lähimmillesi. Tässä vaiheessa tuntuu, että lähtee järki.

3. Oman voiman löytämisen ja kasvattamisen vaihe, kun yrität löytää voimat tehdä asioille jotakin. Usein tämä on alkuun hyvin hankalaa ja tuntuu suorastaan mahdottomalta. Et pysty ymmärtämään, miten voisit auttaa itseäsi ja tuntuu, ettei sinulla ole kertakaikkiaan voimia tehdä asioille mitään. Joudut löytämään elämääsi ne asiat, jotka auttavat oman voiman keräämisessä. Esimerkiksi kannustavat ystävät, jotka jaksavat uudelleen ja uudelleen toitottaa sinulle, miten tärkeää on mennä eteenpäin. Luonnossa liikkuminen tms.

4. Päätöksien tekemisen vaihe, uuden suunnan päättämisen vaihe. Olet saanut itsellesi niin paljon voimaa, että uskallat päättää elämällesi uuden suunnan. Esimerkiksi päätät alkaa tekemään maadoittavia harjoituksia ja otat siitä itsellesi porojektin tai liityt terapiaryhmään tms.

5. Työskentelemisen vaihe, jolloin tehdään sinnikkäästi päivästä toiseen päätettyjä harjoituksia. Harjoitukset tuntuvat aluksi siltä, että niistä ei ole mitään tulosta taikka apua ja vaaditaan paljon uskoa toistaa harjoituksia, vaikka et tiedä oikeastaan, mitä niillä pitäisi saavuttaa.

6. Oivaltamisen vaihe, kun alat saada oivalluksia ja uusia kokemuksia harjoitusten kautta. Alat tajuta, mitä sinun opettajasi/ohjaajasi/auttajasi tarkoittivat milläkin asialla ja näet hiljalleen asioita uusin silmin. Ahaa-elämyksiä, kun tekemäsi harjoitus tuottaa tulosta.

7. Eheytymisen ja uudelleen suuntautumisen vaihe, hiljattaisina pieniä askeleina löytyy uutta maaperää ja välähdyksiä siitä, mitä tulossa on. Esimerkiksi yhden tunnin tai päivän ajan näet maailman kuin uusin silmin ja tunnet jotakin aivan uutta sisälläsi. Uusi on itsellesikin outoa ja sen laajuus saattaa joskus pelottaa. Muista, että kaikki parantuminen transformoi sinut uudeksi persoonaksi!

8. Uuden minän syntyminen ja vanhasta irtautuminen. Nyt tuodaan vanhat haasteet uudelleen eteesi ja testataan, toimitko tällä kertaa uudella tietoisuudella. Saattaa nousta vanhoja pelkoja eteen ja haasteesi on käyttää kaikki opittu tieto ja taito uudella tavalla. Sinä synnytät itsesi uuteen todellisuutee/ olomuotoon. Saat voimaa ja uskoa onnistumisista. Nyt olet varmasti jo sitoutunut uudelle tielle omakohtaisen kokemuksen kautta.

9. Elämän vaikeuksien ja voitettujen haasteiden sekä niistä syntyneen tiedon ja ymmärryksen hydyntäminen itsen ja ympärillä olevien ihmisten hyväksi, omille kärsimyksille löytyy laajempi syy ja viimeistään nyt kipu päästää oteensa irti ja tilalle tulee kiitollisuus. Muista, että parantuminen ei johda yleensäkään siihen tulokseen, jota me mielessä haluaisimme. Monesti matkalle mahtuu valtavasti hyväksymistä ja surua, irtipäästämistä ja toiveiden muuttamista. Joudut huomaamaan esimerkiksi, että joku sairaus itsessään ei parane. Mutta voit löytää parantumisen kautta elämällesi uuden pohjan ja elää vielä ihan täyttä elämää sairaudestasi huolimatta.