Sauna on minun kirkkoni

02.08.2022

"Suomalaisessa kansanuskossa sauna yhdisti eläviä sukupolvia ja poisnukkuneita esi-isiä. Esi-isien ajateltiin vierailevan tuonpuoleisesta tämänpuoleiseen juuri saunassa. Nykyäänkin saunasta lähtiessä esi-isille tai saunanhaltijalle saatetaan heittää viimeinen löylykauhallinen - ja samalla varmistetaan saunan hirsien kuivuminen."

Sauna on ollut Suomalaisessa kulttuurissa pyhä paikka ja siellä on harjoitettu jopa jonkinlaisia shamanistisia menoja. Eräitä suomessa kasvavia kasveja liotettiin vedessä ennen saunaan menoa. Kun vettä heitettiin kiukaalle, siitä saatiin näkyjä. Saunavihta oli peseytymisen ohella tärkeä parantamisväline, jolla piiskattiin pahat henget ihmisen kehosta ulos. Saunatonttua pidettiin hyvänä ja saunan henget olivat muutenkin tärkeitä hahmoja vanhassa kulttuurissa. Vaikka saunominen on muuttunut hyvin arkiseksi peseytymiseksi monelle nykyihmiselle, siihen liittyy edelleen alitajuisia uskomuksia ja tapoja, joiden emme ehkä osaa edes aavistaa kumpuvan esi-isien mystiikan peittämästä maailmasta. Muistan itse vähän kammonneeni lapsuuden pihasaunaa silloin, kun se oli tyhjillään. Nämä saattavat hyvin olla muistoja muutaman sadan vuoden takaisesta elämästä Suomessa. Tuntui jotenkin aina, että sielä joku näkymätön voima piti menojaan. Itselleni Sauna on ehdottomasti ollut aina se oma kirkko, jonne olen vetäytynty mietiskelemään ja puhdistautumaan negatiivisista energioista. Olen kuullut usein myös asiakailta tarinoita, että saunassa intuitio lentää parhaiten!

Minulle on viimeaikoina tullut voimakkaasti viestejä suomalaisuuden juurilta ja tätä myötä oma kotisaunakin on saanut osakseen monta uudistusta. Henkimaailma on lisäksi jutellut minulle paljon saunomisesta. Vanha suomalainen henki tuli kertomaan, että Sauna oli aikoinaan paikka, missä vanhat sukupolvet opettivat nuoria. Vielä tänäkin päivänä monet tärkeät liiketoimintaan ja elämään liittyvät päätökset puidaan löylyn lämmössä! Ennen saunassa kohdattiin usein edesmenneitä henkiä ja ehkäpä samat perinteet jatkuvat tiedostamattomalla tasolla sillä jotenkin kummasti siellä lauteilla löytyy asiaan kuin asiaan se paras ratkaisu ihan kuin itsestään. Uskon, että sinäkin olet joskus kokenut minun lailla, että saunaan mennessä pää on täynnä turhautuneita ajatuksia ja kiukkua purkautuu korvista savuna, mutta äkkiä siellä saunan turvassa sydämen täyttää hyvä tahto ja uudet raikkaat kauaskantoiset ideat. Ehkä se on isoäitien ja -isien vanha henki, joka käy henkimaailmasta kuiskuttelemassa korvaan kauniita rohkaisevia sanoja. Onhan kuitenkin suomalaisuuden sydämessä hyvä tahto ja ystävällisyys kaikkia kohtaan hyvin elävä! Ennen saunassa parannettiin sairaita, kupattiin, synnytetttiin, lausuttiin lemmenloitsuja ja pestiin kuolleet viimeiselle matkalleen. Suomessa on ollut sanonta: "Jos sauna ja terva ei auta, sitten tauti on kuolemaksi." Erityisinä pyhäpäivinä saunan tarkoitus on ollut puhdistaa niin keho, mieli kuin sielukin. Pyhäpäivistä voidaan mainita juhannussauna ja joulusauna. Sairauksien uskottiin olevan lähtöisin pahoista hengistä ja vihdan kanssa kylpemisen loitsujen kera uskottiin karkottavan nämä henget.

Elias Lönnroth kertoo parantamisen menoista:

" Aluksi sauna lämmitettiin ukkosen iskemillä tai rantaan ajautuneilla puilla. Lämmitys hoidettiin salassa, jotta kateet ja muut pahansuovat eivät saisi vihiä parantamisesta. Vihdaksi otettiin kolmen tai yhdeksän talon maalta kolmioksaisia koivun varpuja, joita sanottiin kirovarvuiksi. Loitsija varustautui kolmella saunan kynnyksestä otetulla pintapäreellä ja kolmella lastun pirsteellä. Saunaan tultuaan loitsija pyyhki aluksi vihdallaan saunan seinät, katon ja lattian, manaten samalla kaikkia kateita ja pahansuopia pakenemaan. Sen jälkeen, tai myöhemminkin, loitsija saattoi ottaa veitsen tai muun teräraudan, jota hän puraisi kolmasta luonnon karaisemiseksi. Hän mutisi aluksi hiljaisesti veden, tulen ja löylyn sanat. Sitten loitsija alkoi kylvettämään ja hieromaan sairasta. Samalla alkoi parannuksen dramaattisin osuus. Loitsija alkoi korkealla äänellä väliin sylkäistä tupsahuttaen ja hampaitansa yhteen hivoen, väliin jalkaansa maahan polkien tahi ylös hypähtäen ja ruumistansa sinne tänne mutkistellen kuin raivoissaan oleva vimmastunut väliin keskeyttäen lukunsa syvillä huokauksilla ja ääntämällä "hoh, hoh tahi öh, öh, öh, anna hengellisen huokua!" Raivokkuuden tarkoituksena oli saada loihtijan luonto nousemaan eli karaistumaan parannusloitsun sanoja varten. Ja kun loitsija sitten haltioissaan, hän luki loitsunsa niin raivoisasti ja pelottavalla äänellä, että siinä vaiheessa parannettava usein jo tärisi pelosta. Kylvetyksen jälkeen loitsija leikkasi vihdan pieniksi palasiksi ja kätki ne lattian alle. Lönnrotin mukaan loitsija löi vielä saunasta lähdettyään ruoskalla kolme kertaa maahan ristiin. Viimeisen tavan merkitys on jäänyt arvoitukseksi."

Saunomisen taito

"Saunominen on suomalaisille rituaali. Se alkaa jo lämmityksestä, joka on kunniatehtävä. Rituaaleina juhannus- ja joulusauna on helppo nostaa esimerkeiksi. Saunatilan pitää olla sopivan hämärä ja lämpötilan juuri oikea. Äänet kuten kiukaan sihahdus ja kiehuvan veden humina ovat tärkeitä. Luovuttamattomia ovat myös esineet: löylykippo, kauha ja saunavihta, joka antaa oikean tuoksun. Saunaan sopimattomia asioita ovat vaatteet, riidanaiheet, alkoholi ja seksi. Ennen saunassa synnytettiin lapset ja sinne vietiin kuolleet. " (kirkkojakaupunki.fi)

Vielä tänäkin päivänä raskaana oleva nainen voi lievittää alkavia synnytyspolttoja saunassa. Moni muukin kipu siellä hellittää ja nykyään saamme lukea naistenlehdistä, miten sauna edistää laihduttamista, myrkkyjen poistumista elimistöstä sekä aineenvaihdunnan vilkastumista. Tämänhän vanhakansa tiesi jo aikoinaan. Itse tykkään ottaa saunaan mukaan jääkylmää detox- teetä ja talvella on kiva käydä välillä kävelemässä pakkasessa tai kirmata pehmeään hankeen kieriskelemään verenkierron säikyttämiseksi. Huomautuksena tottumattomille on varmasti kuitenkin sanottava, että hangen jäistä pintaa on varottava sillä siitä saa helposti lukuisia tosi ikäviä haavoja kylvynpehmeälle iholleen.

Kiuas on saunakirkon alttari. Sen tulisi olla mahdollisimman kaunis ja mieluinen nurkka. Kiuasnurkkaan voi laittaa tunnelmaa tuovia valoja tai sen ylle voi ripustaa erinlaisia kristalleja roikkumaan ja hyvää energiaa kutsumaan. Meillä saunassa on kiukaan päällä myös suolakiviä, joista vapautuu terveellistä suolaa loylyhöyryjen sekaan. Lisäksi löylyveteen on saatavilla monenlaisia hyvinvointia lisääviä yrttisekoituksia, mutta niitä näkyjä tuovia yrttejä en kyllä tänä päivänä kenellekään suosittele!

Löylyastia ja kauha voidaan valita sillä ajatuksella, että kiukaalle pirskotettava vesi on pyhää ja kiukaalta nouseva höyry tuo mukanaan parannusta. Mitä kauniimmat astiat valitset itsellesi, sen paremmin mielikuva säilyy saunomisen hetkellä. Itselle aidon tunnelman nostatti vanhanaikainen puinen saunakiulu, joka oli pinnasta tervattu ihanan vanhan tuoksuvaksi. Tässä tärkeintä on intentio ja tunne pyhyydestä. Sitä ei suomalaisen tarvi hakea kaukaa sillä saunomisen taito nousee meille geeneistä ja onneksi meistä moni on saanut istua isovanhempien kanssa löylyissä ihan perinteiseenkin tapaan.

Ennenvanhaan ja vielä nykyäänkin saunan voimaa nostatettiin erinlaisilla loitsuilla ja saunalauluilla. Loitsut voidaan laulaa, lausua ääneen, ajatella tai mutissa itsekseen. Jokainen toimii tässä omalla tavallaan. Parhaimpina loitsuina itse pidän sellaisia, jotka on tulleet joko kanavointina tai mitkä on opittu isovanhemmmilta ja kulkevat eräällä tavalla suvussa. Suomessa on pitään ollut parantajilla salaamisen kulttuuri eli voimakkaimpia loitsuja ei ole kerrottu kuin erittäin ansioituneille oppilaille ja nyt se mielestäni kostautuu meille kansallisena karmana takaisin, kun loitsujen taitajat alkavat olla aika vähissä. Onneksi meillä on kuitenkin sauna ja voimme lämmittää sen toivossa, että kohtaisimme vanhat parantajat ja saisimme sieltä takaisin oppeina pyhät parantamisen sanat. Niitä kannattaa sitten käyttää arastelematta ja ujostelematta sekä opettaa kaikille asiasta innostuneille.

Aikaisemmin ihmisille oikeanlainen sauna on ollut juurikin puilla lämpiävä mökkisauna tai jopa savusauna. Saunomisen merkitystä kulttuurissamme kuvastaa varmasti sekin, että jopa 13-vuotias lapseni osaa kuvailla mielestään itselleen täydellisen saunan ja saunomistyylin. Koska elämme uutta aikaa, on mielestäni nyt jokaisella mahdollisuus sisustaa oma kaupunkisaunakin pyhän parantamisen paikaksi siinä missä minkä tahansa mökkisaunankin; vaikkeivat seinät olisikaan hirrestä tehty ja kiuas lämpiäisi pelkän sähkön voimalla, henki on siellä jokatapauksessa vahva!

Kynttilät tuovat saunaan muinaista tunnelmaa. Niitä voi laittaa lauteille ja saunan seinille. Meiltä sammui saunan sähkölamppu jo muutama vuosi sitten eikä sitä ole vaihdettu, niin mukava tunnelma kynttilöistä tulee. Lisäksi hyviä ovat erinlaiset kivet ja kristallit. Itse olen hankkinut saunan lauteelle akaattigeodin, joka luo pieneen sähkösaunaan erinomaisesti ikiaikaista kylpylätunnelmaa ja värähtelee parantavia värähtelyjä kylpijöille. Katossa meillä roikkuu kiukaan päällä viisi kaunista ametistista leikattua kimmeltävää tähteä. Tässä kohtaa täytyy muistuttaa, että meiltä löytyy suomen maaperästä aivan oivallisia parantavia kiviä. Mm. tulikivi on hyvin arvostettu parantava kivi maailmalla. Lisäksi Lapistaa saa todella voimakasta savukvartsia, ruusukvartsia, lumikvartsia sekä ametistia. Suomessa on lisäksi mm. hyvin harvinaista kiveä spektroliittia. Sydämestäni suosittelen tutustumaan näihin kiviin ensin ennenkuin siirryt ulkomaisiin kivilajeihin! Voit silti käyttää omaa mielikuvitusta ja sisustaa oman kirkkosi vaikka enkelilähteeksi tai yksisarvisten asuinpaikaksi. Mielikuvitus on tässä rajana ja lupaa ei tarvi kysellä naapurista.

Entivanhaan saunassa kylpiessä saatettiin tehdä turvekylpyjä, hunajakylpyjä tai savikylpyjä ja vihta oli sekä peseytymisen, että parantamisen väline. Samoja elementtejä löytyy mm. luontaiskaupasta. Rasoul -savi taikka valmiit naamiot käyvät loistavasti uudistautumiseen. Saunan lauteet kannattaa suojata ennen kylpemistä, niin välttyy ikävältä pesu-urakalta nautinnon jälkeen. Tervan tuoksu kuuluu parantavaan saunaan aivan ehdottomasti. Sitä voi lisätä löylyvedessä kiukaalle tai ostaa kattoon roikkumaan juutista tehdyn saunatontun, jonka helmat on kasteltu aidolla tervalla. Tervan vanhaa voimaa voi rohkea kokeilla vapautuneesti!

Kylpemisen kulttuuria voi kasvattaa lisäksi löylyhuoneen ulkopuolellekin. Teen säännöllisesti kylpyjä itselleni ja perheelleni ja saunahetkistä on tulossa melkoinen hitti meillä kotona. Peseydymme nykyään ilman varsinaisia kaupan saippuoita itsetehdyillä saippuapaloilla. Hiukset pestään ruisjauholla, kananmunalla, savella, Neem-jauheella, Aloeveralla, Hunajalla ja huuhdellaan vedellä, johon on lisätty vuoroin sirtuunaa ja vuoroin omenaviinietikkaa. Usein sivelen savea myös koko keholle ja käyn sellaisenaan löylyn puolella hetken aikaa. Pisteenä iin päälle on tietysti musiikki. Uusi aika tuo mukanaan uusia tuulia ja meille ostettiin mm. Bluetooth -kaiutin, joka kestää vettä. Olemme valinneet erinlaista parantavaa musiikkia kuulumaan kylpyhuoneen puolelle. Erityisen vahva tunnelma tuntuu tulevan shamanien taltioimista perinteisistä kutsulauluista ja parannuslauluista. Suomalaiseen perinteeseen kuuluu tietysti noitarumpu ja kanteleen soitto. Kenelle nämä tuntuvat sydämessä miellyttäviltä, kannattaa kernaasti kokeilla!

Tähän lopuksi tahdon jakaa netistä löytyneen saunaloitsun lemmen nostattamiseksi ja rakkauden kutsumiseksi.

"Neitsyt Muarie emoni,
Rakas äiti armollini!
Tules tänne tarvitessa,
Hätähistä huutuassa!
Jos ollet joven takana,
Joutuos joven takoa
Tätä piätä piästämäh!
Ukko ylini, vuari vanha taivahaini,
Piäses tänne piästäjäksi,
Kerkie kerittäjiksi!

Nousis lempi liehumah,
Auvinkoh astumah
Neijon kuulusan kojista,
Tulis' viejät veräjillä,
Ottajat ovilla,
Tulis' tuojat tuonnempuata,
Niin kaukuu, kuin kaukana rahat kuleksiu!"