Seitsemän vai viisi kymmenikköä Voimakoruun?

02.08.2022

Rakkaudentähden rukousnauhoissa käytetään perinteisesti viiden kymmenikön sidontaa. Viiden kymmenikön rukousnauhaa käytetään mm. Neitsyt Marian rukouksissa ja sen malli on melkoisen yleinen maailmalla. Perinteisissä rosarioissa sekä Kaksoisliekkirukousnauhassa on käytetty viiden kymmenikön sidontaa.

Toiseksi yleisin käyttämämme rukousnauha on niin sanottu "Franciscan Crown Rosary" toiselta nimeltään Serafirosario, jossa on käytetty viiden kymmenikön sijaan seitsemää kymmenikköä. Tätä mallia käytämme mm. Timanttisäde-, Serafi- ja Atlantiksen Arvoitus -nauhoissa. Maailmalla rukousnauhan malleina on käytetty lisäksi kuuden kymmenikön rukousnauhaa, jota sanotaan Pyhän Birgitan tai Carmeliittojen rukousnauhaksi. Lisäksi joskus teemme rukousnauhan 8 kymmenikön sidonnalla, jonka malli on lähtöisin 1700-1800 luvun keskieuroopasta, todennäköisimmin Saksasta. Rukousnauhan mukana tuleva ohje on tehty viiden kymmenikön mukaisesti, mutta jos olet ostanut rukousnauhan, jossa on useampia kymmenikköjä, jatkat vain rukousten toistamista sen mukaisesti, montako kymmenikköä nauhassa on.

Rukousnauhan kymmenikköihin kuuluu tietynlaiset salaisuudet, joita voidaan mietiskellä rukousnauhaa luettaessa. Salaisuuksia on erinlaisia riippuen viikonpäivästä tai vuodenajasta, jolloin nauhaa luetaan. Järjestelmä on melkoisen monimutkainen ja koska yksistään rukousnauhan käyttöönottaminen vaatii keskittymistä, olemme jättäneet nämä salaisuudet pois rukousnauhaohjeista. Olemme itse huomanneet, että salaisuudet aktivoituvat rukoillessa, vaikket tietäisi, mitä asioita kyseisenä päivänä kuuluisi pohdiskella. Mikäli tahdot tustua salaisuuksiin tarkemmin ja niiden käyttöön, voit ottaa selvää niistä netistä tai palata sivullemme myöhemmin lukemaan lisää rukousnauhaohjeita.

Rakkaudentähdessä käytämme aina sidontaa, jossa on kymmen esimerkiksi valkoista "päähelmeä" päärukouksia (Ave Maria) varten ja välissä on yksittäinen värillinen kivihelmi toista päärukousta (Isä meidän) varten. Yksittäisen helmen molemmin puolin on niinsanotut "solmut" joissa käytämme pieniä helmiä. Solmun kohdalla yleensä lausutaan yksi "kiitos" (Kiitos ja Kunnia Isälle Pojalle....) vain sillä puolella, missä seuraavaksi tulee seuraava yksittäinen värillinen päähelmi (Isä Meidän). Helmen jälkeiset kiitoshelmet hypätään yli ja jatketaan kymmenen seuraavaa päärukousta (Ave Maria). Maailmalla on olemassa myös toisenlaisia sidontoja, joissa rukousnauhassa on esimerkiksi 20 helmeä peräkkäin ja niissä lausutaan perinteisesti toisenlaisia rukouksia. On olemassa myös virallisia rukousnauhoja, joissa lausutaan yhden helmen kohdalla vain yksi sana. Esimerkiksi Jeesus -rukousnauhassa toistetaan hitaasti mietiskellen "Jesus" Jesus" Jesus"...

Rukousnauhan voima perustuu toistetun rauhallisen rukouksen tuomaan meditatiiviseen tilaan. Parantavat kivet aktivoituvat rukoustilanteen voimasta ja useampi tarkkaan valittu kivi nauhassa muodostaa ainutlaatuisen synergian sekä rukousten, rukoilijan ja toisten kivien kanssa. Rukouksessa virtaava voima puhdistaa ja aktivoi rukousnauhaa, jolloin voit kantaa sitä esimerkiksi kaulassa rukousten väliajan ja saada siltä suojaa ja parannusta.

Koska Rakkaudentähti on uskonnollisesti mihinkään kirkkoon sitoutumaton yhdistys, emme myöskään opeta mitään erityistä uskonkappaletta siitä, miten rukousnauhoja tulisi käyttää. Käytämme rukousnauhoissa usein riipuksena muitakin, kuin pelkästään uskonnollisia riipuksia sillä rukous kuuluu meille kaikille, ei yksin tietyille kirkoille. Rukous on sielun puhetta Jumalalle ja sielu ei ole kiinnittynyt mihinkään seurakuntaan, vaan kuuluu ajattomuuden, rajattomuuden ja ykseyden tasoille. Perinteisesti kirkon piireissä rukouksina on käytetty tiettyjä tarkkaan määritettyjä rukouksia, koska Kirkoille ja uskontokunnille ovat ominaista niiden omat pyhät kirjoitukset, joita harjoitetaan ja opiskellaan uskonpiiteissä, mutta ihminen voi hyvin kanavoida rukouksiin omat sydäntä lähellä olevat sanat. Kun rukous sanotaan sydämestä käsin, mitkä tahansa rakkautta ja valoa säteilevät sanat yltävät henkimaailman tasoille saakka ja tulevat kuulluiksi. Mikäli perinteiset rukoukset tuntuvat omilta, löydät niiden suomalaiset versio rukosunauhan mukana tulevasta ohjeesta. Omien sanojen käyttö ei ole virhe. Yhden helmen kohdalla riittää periaatteessa, jos sanotaan vaikka pelkästään yksi sana.

Rukousnauhoja ei kannata pestä sillä jotkut kivet ovat luonnostaan väriä päästäviä. Sitä kannattaa kohdella kunnioittaen ja välttää voimakkaita nykäyksiä, jolloin lanka voi vahvuudestaan huolimatta napsahtaa poikki. Mikäli nauhallesi tapahtuu vahinko sen normaalissa käytössä, voit lähettää sen Rakkaudentähteen korjattavaksi.